Cum sa

Cum să vă recuperați când contul dvs. de Facebook este spart

Să sperăm că nu va veni niciodată ziua când veți descoperi că contul dvs. de Facebook a fost spart sau preluat. Este un sentiment îngrozitor, și simt pentru tine, pentru lumea rănită pe care o vei experimenta în timp și poate bani pentru a-ți readuce contul sub controlul de drept.

Lasă-mă să te conduc prin procesul de recuperare. Ulterior, voi oferi câteva indicații de securitate proactive pe care le puteți urma pentru a preveni acest moment îngrozitor să se întâmple, sau cel puțin pentru a reduce șansele ca acesta să se întâmple.

Trei moduri prin care poți pierde controlul asupra contului tău Facebook

Există de fapt trei scenarii posibile diferite.

Scenariul 1. Permiteți unui membru al familiei sau unui prieten să vă „împrumute” contul de Facebook pe computer sau pe telefon. Aceștia continuă să consume conținut, să posteze mesaje ca tine sau să se împrietenească cu persoane aleatorii. Acest lucru i s-a întâmplat unei prietene de-ale mele, care avea un nepot care stătea acasă o săptămână. Fata a părăsit orașul și a lăsat o mizerie în urmă pe contul de Facebook al prietenului meu. „Ea nu a postat nimic în contul meu, dar aveam cereri ciudate de prietenie pe care a trebuit să le curăț. Am decis să renunț la utilizarea contului meu.” Acesta este mai mult o pacoste decât un hack, dar totuși enervant.

Remediu: În primul rând, utilizați pagina de securitate a Facebook pentru a verifica și a vedea unde altcineva este deja conectat contul dvs.

Această listă ar trebui să vă reamintească și de toate dispozitivele pe care ați folosit Facebook în trecut. Am făcut această captură de ecran după ce am găsit (și apoi am eliminat) un laptop Windows mai vechi pe care nu l-am mai folosit de ani de zile pe listă. Veți vedea, de asemenea, o intrare pentru iPhone-ul meu care se află undeva în Indiana. Nu am mai vizitat acea stare de ani de zile, așa că uneori algoritmii de localizare geografică sunt puțin năuciți. Chiar dacă contul dvs. nu este piratat, este util să verificați în mod obișnuit acest ecran pentru a vă asigura că nu ați activat autentificarea din greșeală.

Dacă nu recunoașteți (sau nu utilizați) niciunul dintre dispozitivele din această listă, faceți clic pe cele trei puncte verticale din dreapta și forțați acele mașini să se deconecteze din contul dvs. Apoi, schimbați parola cu ceva unic. De asemenea, nu uitați pe viitor să vă deconectați de la Facebook (și Messenger) înainte de a vă împrumuta dispozitivul cuiva.

Scenariul 2. Cineva vă folosește fotografia și numele și creează un cont nou. Apoi încearcă să-ți recruteze prietenii FB în contul lor.

Remediu: Nu poți face mare lucru în privința asta, în afară de a spune oamenilor că încă ești tu și să-l ignori pe impostor. Acesta ar trebui să fie un avertisment atunci când primiți o cerere de prietenie de la cineva cu care credeți că v-ați împrietenit deja sau cineva cu care nu ați mai comunicat de ani de zile. Un cuvânt pentru înțelepți: trimiteți-le un e-mail sau un mesaj text în care să îi întrebați dacă cererea este autentică.

Scenariul 3. Scenariul apocalipsei. Cineva ghiceste parola contului dvs. și continuă să vă blocheze accesul la cont. Această situație este cea mai îngrozitoare, iar remedierea aceasta va depinde de ce altceva ai conectat la contul tău de Facebook și de cât de hotărât ești să-l recuperezi.

Citeste si  Cum să verificați dacă furnizorul dvs. de internet este sincer cu viteza internetului

Acest lucru s-a întâmplat cu Elizabeth, o autoare de cărți. Ea a ajuns să lucreze cu doi prieteni diferiți care erau profesioniști IT și avocat pe parcursul a patru luni. Ea a avut doi factori complicanți care au făcut dificilă recuperarea contului ei.

În primul rând, a folosit reclamele de pe Facebook pentru a-și promova cărțile, așa că și-a conectat datele de conectare la cardurile de credit. Acest lucru a făcut ca hackerul să-și încarce cardul cu propriile reclame pentru a încerca să ademenească alte victime să se compromită.

A doua complicație a fost că își folosea pseudonimul și o zi de naștere aleatorie pentru contul ei. În timpul procesului de recuperare, Facebook vă cere să vă scanați ID-ul pentru a verifica cine sunteți. Când mi-a spus asta, am devenit îngrijorată pentru mine. De ani de zile m-am mândrit că folosesc data de 1 ianuarie ca „zi de naștere” pe Facebook. Acum îmi spunea că îmi pregătesc probleme dacă cineva îmi sparge contul.

În cele din urmă și-a resetat parola, dar aproape imediat hackerul a resetat și a preluat din nou contul. „Am încercat să cer pe cineva de la Facebook să mă ajute, dar nu am reușit să iau pe nimeni la telefon”, mi-a spus ea. Înainte de pandemie, compania avea o linie telefonică specială pentru persoanele din industrie, „dar aceasta a fost întreruptă”, a spus ea. Ea a avut mai mult succes în blocarea debitărilor cardului de credit sunând la banca ei. „Încercam să fiu cu un pas înaintea hackerului și pierdeam somnul. Întreaga mea viață a fost pusă în așteptare în timp ce încercam să fac față situației. Nu am lucrat luni de zile. Am ajuns să-mi schimb parolele pentru mai mult de 30 de conturi diferite.”

Remedii posibile: dacă te afli în această ultimă situație, ai trei opțiuni de bază:

1. Acum ar fi un moment bun să părăsești Facebook. Problema este că ai pe cineva care se preface că ești tu și ți-ar putea folosi identitatea în situații criminale și incomode. Ca să nu mai vorbim de faptul că ar putea încerca să folosească conturi bancare care sunt legate de contul tău sau să deschidă cărți de credit în numele tău. (Mai multe despre asta într-un moment.)

2. Încercați să vă restabiliți contul pe cont propriu, folosind propriii pași obscuri și adesea contradictori ai Facebook. Acesta este modul în care au încercat majoritatea oamenilor pe care îi cunosc. Cu toate acestea, veți afla foarte repede că nu există o modalitate ușoară de a face acest lucru. Trebuie să comunici cu suportul Facebook prin contul altcuiva, ceea ce pare oarecum contradictoriu, așa că sperăm că soțul sau prietenul tău este dispus să dea o mână de ajutor. (Nu fi tentat să creați un al doilea cont, deoarece asta ar putea duce la anularea ambelor conturi.) Apoi trebuie să alegeți una dintre mai multe opțiuni (găsirea unei postări neautorizate, un cont care să vă folosească propriul nume și /sau fotografii) și intră în gaura iepurelui pentru a-ți recupera contul.

Citeste si  Contact DIGI / RCS RDS – Deranjamente si servicii cu clientii

Cum sa va recuperati cand contul dvs de Facebook este

Dacă utilizați Facebook ca mijloc de a vă conecta la alte servicii de internet, va trebui să deconectați aceste legături – altfel un hacker poate compromite aceste alte conturi. Dacă, la fel ca Elizabeth, v-ați conectat cardul de credit sau alte conturi financiare, va trebui să contactați aceste instituții și să obțineți anularea acestor taxe. Începeți prin a încerca să utilizați Facebook de pe alte dispozitive pe care le-ați folosit anterior: poate că hackerul nu v-a deconectat automat.

3. Utilizați un serviciu de recuperare terță parte, cum ar fi Hacked.com. Acest lucru vă va costa 249 USD, dar compania va fi persistentă și, dacă nu vă poate ajuta, vă va rambursa taxa. Primești și un plan de protecție digitală pe un an inclus, care se vinde în mod normal separat la 99 USD. Dacă aveți o situație complexă precum Elizabeth (finanțe conectate, ziua de naștere nepotrivită), vă recomand să folosiți această cale.

Dar asigură-te că nu angajezi un hacker aleatoriu care ar putea să-ți ia banii și să nu facă nimic altceva. Am vorbit cu fondatorul Hacked.com, Jonas Borchgrevink, care a subliniat diferitele secvențe de pași pe care le încearcă angajații săi într-un articol recent din Washington Post. Și a confirmat că, dacă utilizați un nume diferit de cel afișat pe ID, este aproape imposibil să vă recuperați contul.

Măsuri de securitate proactive

Dacă nu ați fost piratat (încă) și vă simțiți oarecum inconfortabil citind acest lucru, iată câțiva pași pe care trebuie să îi luați pentru a vă securiza contul de Facebook sau, cel puțin, pentru a vă reduce punctele dureroase dacă se întâmplă. Începeți prin a face cel puțin unul dintre ele astăzi și asigurați-vă că aveți grijă de toate elementele cât mai curând posibil.

1. Configurați securitate suplimentară de conectare pe contul dvs. de Facebook. Facebook vă oferă un set de opțiuni confuze, dar cea pe care o recomand este să utilizați o aplicație de autentificare cu doi factori, cum ar fi Google Authenticator. (Puteți începe de la această pagină de Facebook.)

1638896744 93 Cum sa va recuperati cand contul dvs de Facebook este

Autentificarea cu doi factori (cunoscută și ca 2FA) utilizează o aplicație pentru smartphone Android sau iOS ca parte a procesului de conectare. După ce vă furnizați numele de utilizator și parola, Facebook vă solicită să introduceți o serie de șase numere care sunt generate de aplicație. Aceste numere se schimbă în fiecare minut, așa că aveți nevoie de telefonul dvs. în apropiere când vă conectați. Dacă doriți credit suplimentar, acordați-vă timp pentru a activa această metodă de al doilea factor în celelalte conturi ale dvs., inclusiv în orice bănci și companii de card de credit care acceptă această metodă (din păcate , prea puțini fac).

Elizabeth folosea o metodă mai puțin sigură pentru al doilea factor al ei: trimiterea celor șase numere ca mesaj text pe telefonul ei. Puteți citi mai multe despre de ce aceasta nu este preferința mea.

2. Verificați dacă aveți vreo metodă de plată configurată pe Facebook. În timp ce mă pregăteam pentru acest articol, am fost surprins să găsesc adresa mea PayPal legată de contul meu de Facebook – și am crezut că sunt atent la securitatea mea Facebook. Există două locuri de verificat. În primul rând, există pagina care arată dacă ați configurat carduri de credit pentru a efectua plăți directe către persoane sau cauze, numită Facebook Pay. Accesați acest alt link pentru a elimina orice metodă de plată a anunțurilor. Dacă rulați campanii publicitare pentru afacerea dvs., va trebui să le opriți mai întâi.

Citeste si  Cum să recuperati contul dvs. Gmail dacă pierdeți datele de acces

3. Eliminați aplicațiile și site-urile web conectate. Dacă v-ați conectat la aplicații terță parte folosind acreditările dvs. Facebook, acum este momentul să le revizuiți și să le eliminați (puteți găsi pagina corespunzătoare aici). Același lucru este valabil și pentru eliminarea oricăror integrări de afaceri. Nu vă puteți conecta automat la aceste alte servicii, dar vă protejați și dacă contul dvs. a fost compromis.

Dacă aveți o pagină de afaceri pe Facebook, ar trebui să aveți cel puțin două persoane care au drepturi de administrator la această pagină. (Accesați Setări pagină > Roluri în pagină.) Dacă contul dvs. de afaceri este piratat și sunteți singurul administrator, va fi aproape imposibil să îl recuperați. Acest contact ar trebui să aibă, de asemenea, activată autentificarea cu al doilea factor.

4. Verificați contactele de e-mail ale contului dvs (folosind această pagină de Facebook). Ar trebui să aveți cel puțin un al doilea e-mail de contact (sau mai multe) pe care Facebook îl poate folosi pentru a vă trimite notificări în cazul în care adresa dvs. principală de e-mail devine compromisă. Desigur, utilizați parole diferite cu aceste conturi de e-mail diferite.

Știu, asta pare multă muncă și există o mulțime de locuri în paginile de setări Facebook pe care va trebui să le vizitezi și la care să fii atent. Și sunt șanse ca linkurile furnizate mai sus să nu funcționeze în viitor, deoarece Facebook îi place să facă modificări setărilor sale.

Dacă aceste activități pentru a vă face mai sigur nu v-au frustrat, este posibil să doriți să continuați să vă îmbunătățiți securitatea. Recomand fie aplicația Jumbo pentru smartphone pentru iOS și Android, fie Avast One (disponibilă pe Windows, Mac, iOS și Android). Oricare vă poate ajuta să parcurgeți numeroși pași pentru a vă securiza conturile Google, Twitter și alte conturi.

Cuvinte de despărțire de înțelepciune

Gândește-te înainte de a da clic. Dacă primiți un mesaj de la ceea ce pare a fi o companie de social media care spune că contul dvs. a fost compromis, nu urmați niciun link și nu apelați niciun număr de telefon din mesaj. Aceasta ar putea fi o momeală de la un hacker. În schimb, navigați la site sau utilizați direct propria aplicație.

Fiți conștienți de lucrurile care par neobișnuite. Fii atent la mesajele pe care nu le-ai trimis, la postările pe care nu le-ai creat sau la achizițiile pe care nu le-ai făcut. Acestea ar putea fi indicii că cineva v-a ghicit parola sau v-a compromis contul. Dacă ai noroc, ar putea fi un adolescent rătăcit care folosește unul dintre computerele tale.

După cum mi-a spus Elizabeth, „A fi piratat este ca și cum ai obține un tatuaj digital – toată lumea poate vedea consecințele alegerilor tale proaste.”

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button