Cum sa

Cum să vă schimbați browserul implicit în Windows 11

Dacă v-ați actualizat computerul de la Windows 10 la Windows 11, este posibil să fi observat că atunci când faceți clic pe un link pentru un site web, un document PDF sau o varietate de alte tipuri de fișiere, veți fi trimis acum la browserul Microsoft Edge. . În noua sa versiune de Windows, Microsoft pare să fi devenit deosebit de agresiv în a-și împinge propriile aplicații peste aplicațiile care au fost instalate ca implicite înainte de actualizare. Cu alte cuvinte, Edge a devenit brusc browser-ul tău implicit.

În mod normal, prima dată când intrați într-un alt browser care nu este Edge – să zicem, Google Chrome – browserul care nu este Edge vă va întreba dacă doriți să îl setați ca implicit. Cu toate acestea, procesul de modificare a setărilor implicite în Windows 11 a devenit mai complicat decât a fost în Windows 10. Așa că este posibil să nu primiți această solicitare la îndemână – sau, dacă o faceți, vă poate ajunge pe o pagină cu aspect complicat intitulată „Aplicație > Aplicații implicite.” Oricum, iată cum să comutați.

Schimbați browserele implicite

Dacă nu doriți ca Edge să fie browserul dvs. implicit, iar browserul dvs. favorit nu se oferă să facă schimbarea pentru dvs. – sau dacă v-a oferit, dar v-a trimis în schimb la pagina „Aplicații implicite” – iată cum să comutați Mod implicit. Pentru acest exemplu, folosesc Google Chrome, dar acesta ar trebui să funcționeze cu orice browser pe care l-ați instalat pe sistemul dvs.

  • Selectați Setări > Aplicații > Aplicații implicite
  • Sub „Setați setările implicite pentru aplicații”, fie derulați în jos până unde este listat browserul dvs. preferat, fie introduceți numele în câmpul „Căutare aplicații”. Faceți clic pe aplicație.
Citeste si  Cum să creați o semnătură pentru documentele PDF pe un Mac

Schimbarea de browser înseamnă asocierea fiecărui tip de fișier cu noul tău browser.
  • Veți vedea o listă de fișiere legate de browser și, sub fiecare nume de fișier, aplicația cu care este asociat în prezent. În Windows 11, nu vă puteți schimba pur și simplu browserul implicit cu un singur clic – trebuie să schimbați browserul alocat pentru fiecare tip de fișier specific.
  • Căutați tipurile de fișiere atribuite Edge, cum ar fi .HTM, .HTML, HTTP, HTTPS și poate .PDF (cu excepția cazului în care aveți un cititor PDF pe care îl preferați). Faceți clic pe cele pe care doriți să le schimbați.

Când faceți pentru prima dată clic pe un tip de fișier, Windows poate încerca să descurajeze orice modificare.

Când faceți pentru prima dată clic pe un tip de fișier, Windows poate încerca să descurajeze orice modificare.
  • Este posibil să primiți o fereastră pop-up „Înainte de a comuta” care vă îndeamnă să încercați Microsoft Edge – continuați și faceți clic pe „Comutați oricum”. Veți primi o fereastră pop-up cu opțiunea „Continuați să utilizați această aplicație” în partea de sus și celelalte browsere instalate de mai jos. Continuați și selectați-l pe cel pe care doriți să îl utilizați. (Rețineți că pot exista anumite tipuri de fișiere care nu vor oferi browser-ul dvs. ca alternativă.)

Puteți schimba fiecare tip de fișier pentru o aplicație instalată adecvată.

Puteți schimba fiecare tip de fișier pentru o aplicație instalată adecvată.

Notă: până când citiți acest lucru, este posibil ca unele browsere să fi instituit un sistem care să vă permită să schimbați mai ușor browserul implicit. De exemplu, când a fost scris acest lucru, prima dată când am deschis Firefox, m-a întrebat dacă vreau să devină implicit. Am lăsat-o să meargă mai departe, iar când m-am dus la secțiunea „Aplicații implicite” din configurare, am descoperit că Firefox era acum setat ca implicit pentru fișierele .HTM, .HTML, .HTTP și .HTTPS. Edge era încă listat pentru fișierele .PDF, .SHTML, .SVG, .XHT și .XHTML.

Expertul implicit Firefox comută unele - dar nu toate - setările fișierului browserului.

Expertul implicit Firefox comută unele – dar nu toate – setările fișierului browserului.

Încă un lucru: dacă deschideți Edge din orice motiv, veți primi fereastra pop-up așteptată care vă îndeamnă să reveniți la „setările recomandate ale browserului”.

Asta nu va rezolva totul

Dar așteaptă – sunt mai multe. Chiar și după ce comutați browserul implicit la altceva decât Edge, veți primi în continuare Edge ca browser preferat pentru o serie de aplicații Windows. De exemplu, deschideți noul panou Widget al Windows 11 (făcând clic pe pictograma Widgeturi din bara de activități, cea care arată ca o fereastră cu două panouri) și faceți clic pe una dintre știrile care apar acolo – și linkul se va deschide Margine.

Dacă vi se pare că este iritant, este posibil să existe o aplicație pentru asta. Pentru a deschide link-uri specifice Edge, trebuie să faceți următoarele:

  • Accesați Setări > Aplicații > Aplicații implicite.
  • Derulați în jos până când vedeți „Alegeți valorile implicite după tipul de link”.
  • Faceți clic pe acesta și apoi în caseta de căutare etichetată „Setați valorile implicite pentru tipurile de linkuri”, tastați „Edge”.
  • Sub eticheta „Microsoft-Edge, veți vedea „Microsoft Edge”. Faceți clic pe acesta și veți vedea orice alte browsere pe care le puteți utiliza pentru a deschide acele linkuri specializate.

Interesant, dacă instalați Chrome sau Firefox, nu le veți vedea ca opțiuni. Dar dacă instalezi browserul Brave, tu voi vedeți-o ca o opțiune – și dacă selectați aceasta, atunci de fiecare dată când faceți clic pe un link de știri din panoul Widget, va apărea în Brave.

Puteți seta browserul Brave să deschidă linkuri widget.

Puteți seta browserul Brave să deschidă linkuri widget.

O altă posibilitate este un instrument numit EdgeDeflector care a fost creat inițial pentru a intercepta orice link-uri din Windows 10 care erau specifice Edge și a le rescrie din mers, astfel încât să poată fi deschise de browserul web implicit. Am căutat puțin și am citit că cea mai recentă versiune, v1.2.3.0, ar funcționa cu Windows 11.

Am instalat și am urmat instrucțiunile de instalare. Din păcate, deși asta a funcționat pentru majoritatea link-urilor, când am făcut clic pe un link din sursele de știri din panoul Widgeturi, nu a funcționat tocmai – linkul s-a deschis în Chrome, dar niciuna dintre elementele grafice nu a venit. Aș fi cu ochii pe această aplicație, totuși…

Actualizare 8 octombrie 2021, 13:10 ET: Ce se întâmplă atunci când unele browsere oferă să schimbe valorile implicite a fost clarificat.

Actualizare 10 octombrie 2021, 10:30 ET: Actualizat pentru a include instrucțiuni pentru a permite browserului Brave să deschidă anumite link-uri Windows specializate.

Actualizare 15 noiembrie 2021 17:00 ET: S-a adăugat o notă despre blocarea Microsoft EdgeDeflector.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button