SpatiuNASAStiinta

NASA își propune să lanseze o rachetă masivă de următoarea generație în zborul de debut la începutul anului 2022

NASA își propune să zboare racheta sa masivă de următoarea generație, Space Launch System, pentru prima dată în februarie 2022, un zbor de testare critic în călătoria NASA de a trimite oamenii înapoi pe Lună. Cu toate acestea, o mulțime de teste trebuie să fie efectuate cu mult înainte ca vehiculul mult întârziat să poată, în sfârșit, să-și ia zborul. Confirmarea noii date țintă, despre care s-a zvonit în august, vine la o zi după ce inginerii au stivuit complet sistemul de lansare spațială, sau SLS, în hangarul masiv al NASA de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Stând la 322 de picioare înălțime, SLS se ridică mai înalt decât Statuia Libertății. În partea de sus a stivei se află capsula echipajului Orion a NASA, o nouă navă spațială care a fost dezvoltată pentru a transporta oamenii în spațiul profund. Cu toate acestea, când SLS va zbura pentru prima dată anul viitor, nu vor fi oameni la bord. Misiunea de testare va trimite o capsulă Orion goală într-o călătorie de patru până la șase săptămâni în jurul Lunii. „Încă mai trebuie să fie efectuate multe teste înainte ca vehiculul mult întârziat să poată, în sfârșit, să-și ia zborul” Zborul de debut al SLS este cunoscut sub numele de Artemis I, primul zbor major din programul Artemis al NASA.

Dacă zborul are succes, următoarea misiune a SLS și a lui Orion va fi Artemis II, care va transporta astronauții NASA pe o traiectorie similară în jurul Lunii. Programul va culmina cu aterizarea primei femei și a primei persoane de culoare pe suprafața Lunii. În timpul administrației Trump, vicepreședintele Mike Pence a provocat NASA să facă această aterizare încă din 2024. Această cronologie a fost pusă sub semnul întrebării de atunci, având în vedere complexitatea misiunii și numeroasele întârzieri.

Citeste si  Retailerii giganți se angajează să lase în urmă navele alimentate cu combustibili fosili

Inițial, NASA și-a imaginat ca SLS să zboare pentru prima dată în 2017, dar debutul său a fost constant respins din nou și din nou din cauza gestionării necorespunzătoare și a depășirilor de costuri. Între timp, NASA are nevoie și de un aterizare lunar pentru a aduce oamenii la suprafața Lunii, ceea ce SLS și Orion nu pot face singuri.

Agenția spațială a acordat lui SpaceX un contract pentru dezvoltarea noului său vehicul, numit Starship, pentru a duce oamenii la suprafața Lunii. Dar vehiculul are încă un drum lung de dezvoltare, iar procesele intentate de concurentul Blue Origin, care nu a primit contractul NASA, au complicat procesul. Apoi, mai rămâne problema dezvoltării de noi costume spațiale, care ar putea, de asemenea, să mențină cronologia.

Cu toate acestea, NASA nu a renunțat la data țintă din 2024, chiar și după ce Joe Biden a devenit președinte. „Este o întindere, este o provocare, dar programul este 2024”, a spus administratorul NASA Bill Nelson în iunie. De asemenea, Nelson a recunoscut recent cantitatea mare de muncă și obstacolele care trebuie depășite. Deocamdată, NASA se concentrează mai mult pe scoaterea de la pământ pe Artemis I.

Dacă totul merge bine, NASA intenționează să lanseze SLS complet stivuit pe platforma de lansare la sfârșitul acestui an. La începutul anului viitor, echipa misiunii va conduce ceea ce este cunoscut sub numele de repetiție generală, unde vor umple racheta cu aceiași propulsori pe care îi va folosi pentru zbor, dar fără a aprinde motoarele rachetei. Odată ce este finalizat, NASA va rostogoli apoi racheta înapoi în hangarul său pentru verificări suplimentare înainte de a o arunca din nou pe rampa de lansare înainte de zbor.

Citeste si  Blue Origin dezvăluie planurile pentru viitoarea stație spațială comercială numită Orbital Reef

„Vă spun că nu aș putea fi mai mândru de echipa care ne-a dus acolo unde suntem astăzi, în ciuda multiplelor provocări cu care ne-am confruntat cu COVID și furtunile majore – cel mai recent, uraganul Ida – și impactul pe care l-au avut asupra instalațiilor noastre de testare. ”, a declarat John Honeycutt, managerul programului SLS la Marshall Space Flight Center al NASA, în timpul unei conferințe de presă astăzi. În prezent, Artemis I are trei ferestre de lansare diferite: una în februarie, una în martie și una în aprilie.

Fiecare fereastră, dictată de modul în care se mișcă Pământul în jurul axei sale și de rotația Lunii în jurul planetei noastre, are aproximativ 15 zile, prima fereastră deschizându-se pe 12 februarie. Momentul lansării în fereastră dictează cât timp voi rămâne Artemis în spațiu, devenind fie o misiune de patru săptămâni, fie o misiune de șase săptămâni. Odată ce Artemis I este finalizat, atunci vine Artemis II cu o dată țintă de lansare cândva în 2023.

Pentru acel zbor, oamenii vor fi la bord, ceea ce înseamnă că vehiculul va avea nevoie de și mai multe completări, în special de un sistem de susținere a vieții. NASA nu a spus dacă ultimele întârzieri SLS au împins Artemis II, doar că o actualizare este pe drum. „Cred că agenția continuă să se uite la asta; evaluăm starea acelei misiuni”, a declarat Tom Whitmeyer, administrator asociat adjunct pentru dezvoltarea sistemelor de explorare la NASA, în cadrul conferinței de presă de astăzi.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button